Vrijwilligerswerk hoort bij Qwintess

21 MEI 2024   //   RENS

Qwintess staat middenin de samenleving en met het team zetten we ons regelmatig in bij maatschappelijke activiteiten. Onlangs nog hebben we in een zorginstelling een bingo gehouden. Buiten deze gezamenlijke activiteiten onder werktijd doen veel werknemers ook in hun vrije tijd aan vrijwilligerswerk.

Voorzitter, penningmeester, lid van de kascommissie, of de belastingaangifte verzorgen voor een familielid: als je in de financiële wereld werkt, weten ze je te vinden! Ook ik heb me laten overhalen tot het penningmeesterschap, bij de Triathlon Vereniging Haarlemmermeer.

Betrokken

Samen lekker sporten, dat is wat me allereerst aansprak toen ik lid werd van de triatlonvereniging. Iedereen is daarin vrij, is bezig op zijn eigen niveau en heeft zijn eigen uitdaging. Wil je meer, dan kun je aan wedstrijden deelnemen. Voor mezelf heb ik deze zomer de olympische afstand als doel gesteld.

Ik vind het heel leuk om nu ook als penningmeester betrokken te zijn. Het geeft een nieuwe dimensie. Eerst ga je alleen naar de training en dan houdt het op, maar deze functie zorgt voor meer betrokkenheid. Er ontstaat een betere band en het geeft een goed gevoel dat je echt bijdraagt aan de vereniging.

Transparantie

Het penningmeesterschap heb ik met terugwerkende kracht overgenomen. Dan loop je ertegenaan dat er weinig transparantie in 2023 was. Geen rekeningen, geen bonnetjes. Het beschikbare geld komt uit de geïnde contributie en is feitelijk van iedereen samen, maar je kunt niet tot de kern komen.

Volledige informatie, duidelijke communicatie, transparantie en inzicht; dat is hoe het zou moeten zijn. Dat je weet wat er speelt. Er is te weinig structuur, er zijn eigenlijk te weinig leden. Als je administratie niet helemaal op orde is, dan loop je continu achter de feiten aan en verlies je de controle. Voor mijn gevoel houdt de vereniging op te bestaan, als we nog een paar jaar zo voortploeteren. Er is dus veel werk aan de winkel.

Bredere verantwoordelijkheid

Vanuit het bestuur ben je er ook verantwoordelijk voor dat alles goed reilt en zeilt. Dat heb ik als accountant ook: loopt alles zoals het moet? Bij Qwintess als geheel pakken wij dat ook goed op. In het contact met onze klanten gaan we verder dan alleen globaal cijfers in een malletje gieten. Wij zijn echt bij onze klanten betrokken en adviseren ze waar nodig.

De Qwintess mens

Het zegt iets over het type mens bij Qwintess, dat we zo veel vrijwilligerswerk doen. Niet alleen op de financiële vlak overigens, maar bijvoorbeeld ook het geven van voetbaltrainingen. Het is een soort vanzelfsprekend voor mensen bij Qwintess om je kennis breder in te zetten dan puur zakelijk. Het verder kijken dan alleen je eigen belang. Het is één van de vele redenen dat ik het bij Qwintess buitengewoon naar mijn zin heb.