Van startup naar scale-up

Een startup die volwassen wordt benodigd extra en vooral ook professionele aandacht. Onder andere op het gebied van structuur en schaalbaarheid zullen de nodige afwegingen gemaakt moeten worden om beheerst te kunnen groeien. Om te groeien is ook coaching nodig. Zonder persoonlijke groei van talent is bedrijfsgroei maar beperkt mogelijk. Begeleiding en coaching van startups is Johannes op het lijf geschreven. Hieronder vertelt hij zijn verhaal zoals hij dit ervaren heeft bij Otrium, een succesvolle startup bij uitstek.

14 MEI 2020   //   ASTRID

In 2016 zijn Max en Milan begonnen met het uitwerken van dé oplossing voor een bekend probleem binnen de fashion-industry, namelijk: het verkopen van oude collecties. Op dit moment bestaat de startup Otrium vier jaar en heeft het een duizelingwekkende groei doorgemaakt. Deze groei werd in 2019 beloond met de titel “Rising Star”, die elk jaar door Deloitte wordt gegeven aan de meest veelbelovende, jonge tech startups.
Inmiddels maakt Otrium de transitie door van startup naar scale-up. Zo’n groei brengt ook direct een uitdaging met zich mee; namelijk hoe laat je je onderneming verder groeien waarbij het niet de kwaliteiten en waardes (bedrijfscultuur) verliest. Om de kwaliteit en de waardes te kunnen blijven waarborgen in een groeiende organisatie, zal er steeds meer volgens vaste structuren gewerkt moeten worden. Processen worden immers steeds uitgebreider en complexer door de groei van het aantal transacties en het personeelsbestand.

De behoefte aan extra ondersteuning was daarom gewenst. In eerste instantie om de voorbereidingen van het samenstellen van de jaarrekeningen tot een goed einde te brengen, maar vooral ook om het finance team te ondersteunen bij haar werkzaamheden.
Vanuit zijn vorige werkgever bood Johannes deze ondersteuning al vanaf het prille begin. Vandaar ook de vraag voor extra ondersteuning op het moment dat Otrium twee nieuwe (junior) controllers aannam in het najaar van 2019. Dit viel ongeveer samen met de overstap van Johannes naar Qwintess. Samen met de finance manager heeft Johannes gekeken naar de juiste opzet van het finance team en de rolverdeling binnen het team.

Om een kick-start te geven aan de (vervolg)carrière van de nieuwe werknemers was er behoefte en aandacht nodig voor training en coaching. Allereerst om hen wegwijs te maken in de administratie en de werkzaamheden binnen het team. Daarnaast en vooral ook om hen naar een next-level te brengen. Dit alles valt of staat bij goede documentatie van processen en met het oog op de toekomst de schaalbaarheid daarvan. De focus lag daarbij op het verbeteren van de interne beheersing. Tenslotte bestond de ondersteuning van Johannes uit het voorbereiden van financiële analyses als sturingsinstrument voor het management.

Johannes kijkt terug op een waardevolle tijd bij Otrium en staat alweer klaar om aan de slag te gaan bij een volgende opdracht namens Qwintess. Dit keer een onderneming die extra ondersteuning nodig heeft bij het opzetten en structureren van de management-informatie. Zijn doel is om dit zodanig vorm te geven dat de ondernemers aan de hand van realtime financieel inzicht in staat zijn hun onderneming (bij) te sturen. Uiteraard geheel volgens de Qwintess filosofie: high-end dienstverlening door young professionals.