Onafhankelijke adviseur in de dop

26 MEI 2023   //   LUUK

Spijt dat ik niet heb gewacht tot er zich een baan aandiende die beter aansloot bij mijn studie? Helemaal niet! Ik ben van de directe actie en toen het sollicitatiegesprek met Julian en Lynn goed voelde, ben ik zo snel mogelijk gestart.

Broer van
Ik heb Bedrijfseconomie gestudeerd aan de Erasmus universiteit. Inderdaad, geen echte accountancy studie. Het is een studie waar je heel breed wordt opgeleid, zonder echte specialisatie. Maar wel één in dezelfde richting. Ik wist van mijn broer Mark dat hij het enorm naar zijn zin heeft bij Qwintess. Toen ik de vacature voor een Assistent Accountant zag, besloot ik daarom direct te solliciteren. In september van het afgelopen jaar was ik al in dienst, ik had het cijfer van mijn scriptie nog niet eens terug.

Informatie verwerken
Veel mensen vragen aan mij: ‘Wat houdt jouw studie eigenlijk in?’ Bedrijfseconomie is heel bedrijfsgericht, met o.a. ICT-gerichte vakken, fiscaal recht en de geschiedenis van het economisch denken. Ook is er leermateriaal met meer accountancy raakvlakken: hoe is de organisatie ingericht, hoe lopen de inkopen, hoe waardeer je die inkopen en hoe komt de winst van een bedrijf tot stand. Eigenlijk word je opgeleid om informatie goed te verwerken en daardoor kun je nieuwe dingen heel snel oppakken. En nieuwe informatie genoeg bij Qwintess!

Het begin
Als nieuwe Qwintess medewerker krijg je eerst een Powerpointpresentatie te zien over de AFAS bedrijfssoftware en het TriFact boekhoudpakket. Hierin is de basisinformatie opgenomen: hier staat dit, hier boeken wij dat. Het zijn de grove ins en outs die je op gang helpen en tijd besparen. Heel nuttig, maar als je gaat werken merk je pas echt waar je mee te maken krijgt. De eerste dag ben je bezig met fictieve administraties. Een collega ‘offert zich op’ om daarmee te helpen.

Randzaken
De eerste tijd ben je vooral heel erg aan het stoeien met de software. Toen was het oktober, ik rolde meteen in de btw-maand. Daar wist ik toen nog niets van. Terugkijkend, ben ik de eerste 3 à 4 maanden vooral bezig geweest om de randzaken voor elkaar te krijgen. Ik ben mezelf nu aan het door ontwikkelen en vind het prettig om te weten wat de stappen zijn binnen de administratie en hoe wij tot het resultaat komen.

Begeleiding
Wij werken in kamers met 2 of 3 personen en maandelijks wisselen we van kamer en rouleren de collega’s. Hierbij wordt er altijd voor gezorgd dat je als assistent die moet worden ingewerkt een ervaren directe collega in je kamer hebt. Ik ben iemand die altijd alles zelf kan. Dus ik voelde me behoorlijk opgelaten dat ik nu alles moest vragen. Dan is het wel makkelijk als er iemand tegenover je zit. Naar een andere kamer lopen is nog een extra drempel om vragen te stellen. Inmiddels zijn Rens, Johannes en Johan mijn vaste begeleiders. Ook kan ik altijd collega’s via Teams bereiken.

Jaarrekening
Toen ik begon, wist ik niet eens wat een jaarrekening precies was. Nu, 8 acht maanden later, vind ik het heel fijn om met een jaarrekening bezig te zijn. Om me in de specificaties te verdiepen. Je loopt tegen problemen aan en dan is het de uitdaging om die op te lossen. Daarbij stel ik mezelf altijd de vraag: Hoe zouden mijn collega’s dat aanpakken?

Eigen planning
Mijn doel voor de komende tijd is om zelfstandig te kunnen werken. Om precies te weten welke stappen je in de administratie doorloopt. Ik wil toewerken naar: Wat ga ik oppakken? En niet: Wat kan ik oppakken? Om niet meer afhankelijk zijn en te moeten vragen of er nog werk voor mij ligt. Kortom: mijn eigen planning kunnen maken. Ik ben iemand die op mensen gericht is, graag mensen wil helpen. In die adviesrichting wil ik mezelf ontwikkelen en daar heb je bepaalde kennis voor nodig. Dat ik dat nu al duidelijk voor ogen heb, geeft mij een enorme boost. Ik voel me dus helemaal op mijn plek bij Qwintess en ben voorlopig niet uitgeleerd.