Marketingstagiaire met oog voor vormgeving

14 DECEMBER 2023   //   ROSANNE

Voor mijn opleiding tot interieuradviseur was ik op zoek naar een stagebedrijf. Mijn broer Joeri -die van het vorige blog- zei tegen mij: ‘Bij ons zoeken ze een stagiair voor de marketing, dat doe jij toch ook op school?’ En zo kwam ik binnen bij Qwintess.

Interieuradvies voor de inrichting van particuliere woningen of bedrijfsruimtes, dat is natuurlijk iets heel anders dan accountancy. Maar wij mogen van de vier stages tijdens de opleiding één bijzondere stage doen: een stage bij een bedrijf dat niet direct aansluit bij de studie. Met aanvullende marketingopdrachten op school, zoals marktonderzoeken en het maken van een marketingplan, kon ik met deze stage toch voldoende studiepunten verzamelen.

Marketing
Er was al een marketingplan aanwezig bij Qwintess. Eén van de punten uit dit marketingplan was om video’s te plaatsen op LinkedIn. Op één van die video’s laten alle collega’s zich even zien, waardoor we snel een beeld geven wie er bij Qwintess werken. Vanaf het begin van mijn stage kon ik deze werkzaamheden samen met data specialist Maartje oppakken. Dat maakte de start voor mij prettig. Halverwege mijn stage ging Maartje uit dienst en kwam het op mij alleen aan. Even viel ik in een gat, maar Julian en Joeri hielpen me verder.

Voor de teksten die ik ging schrijven, had ik nog geen achtergrondinformatie. Daarvoor heb ik bij collega’s navraag gedaan naar goede klantervaringen. Hun informatie heb ik aangepast naar marketingteksten. Andere opdrachten tijdens mijn stage waren het opzetten van een e-book en het maken van nieuwsbrieven. Voor het e-book heb ik de vormgeving gedaan. Het is een soort online boek waarin omschreven staat wat het bedrijf is en wat Qwintess doet. Qwintess kan dit ter informatie naar klanten sturen.

Duurzaamheid
Ik was ook lid van de duurzaamheidscommissie, over duurzaamheid leer ik ook veel op school. Ik mocht overal over meepraten. Bij Qwintess wordt al heel veel aan duurzaamheid gedaan. Er worden duurzame pennen en notitieblokjes gebruikt en één keer per maand is er een vegetarische week waarin alleen met vegetarische etenswaren wordt geluncht.

Het Kreston netwerk van onafhankelijke accountantskantoren waarvan Qwintess deel uitmaakt, had een duurzaamheidsweek georganiseerd. Vanuit Kreston werd informatie gedeeld over duurzaamheid en wij gingen daar in de commissie mee aan de slag. We werden geïnspireerd om te kijken welke punten nog beter kunnen. Zoals in de toiletten, waar nog papieren handdoeken liggen voor eenmalig gebruik. Het zou beter zijn om handdoekjes te gaan gebruiken. Bij Qwintess ligt de focus echt op duurzaamheid, er wordt continu geprobeerd nog extra stappen te zetten.

Samen
Wat ik heel fijn vind, is dat ik als stagiair mee mocht naar het jubileumfeest en het  personeelsuitje, ik werd echt overal bij betrokken en hoorde er helemaal bij. Het was een leuke stage, ik voelde mij heel welkom, je mag jezelf zijn. Dat was heel prettig om te mogen ervaren. Ik dacht toch eerst: kom ik met mijn mbo-opleiding. De 10 weken stage zijn echt omgevlogen.

Ik zit in het laatste jaar van mijn studie, mag hem met mijn havo-diploma versneld doen. Mijn twee eerdere stages waren winkelstages, daarom vond ik het heel leerzaam om nu in een kantoor mee te lopen. Ik had tijdens deze stage meer contact met collega’s, heb goed leren samenwerken. Ook heb ik echt geleerd om om hulp te  vragen wanneer dat nodig was.

Inmiddels heb ik online een presentatie gedaan voor een groep medestudenten om hen een idee te geven van mijn stage. Omdat ik extra opdrachten heb gemaakt, moet ik die nog presenteren aan mijn stagebegeleider en de bpv-begeleider (beroepspraktijkvorming). De komende periode zit ik weer gewoon op school en kijk ik met een goed gevoel op mijn tijd bij Qwintess terug.